top of page

Robotik ve Kodlama öğrenmek gerekli mi ?


Bilgisayar kontrollü akıllı cihazlar, hayatımızın her alanında! Yaşantımızın bir parçası durumunda. Sadece çocuklarımız değil, insanların çoğu bu cihazlara bağımlı olmaya başladılar. Onlarsız bir hayat olmayacağı için kullandığımız bu cihazları kendi kontrolümüz altında tutmalıyız. Bu cihazları sadece kullanmak değil, onları istediğimiz şekilde yönlendirebilmek ve bu akıllı dediğimiz cihazları kendi işlerimizi kolaylaştırmak için daha bilinçli şekilde kullanmalıyız.

Avrupa’da gittikçe daha fazla okul robotik ve bilgisayar programlama derslerini okul müfredatına alıyor. Bilgisayar programlama,artık 21. yüzyıl için zorunlu bir beceri haline mi geliyor? Çocuklar programlama dilini en erken kaç yaşında öğrenebilir?

Bazı Avrupa ülkelerinde bu sorulara hızlı cevaplar veriliyor. Bazı Avrupa ülkelerinde ilkokul öğrencilerine temel eğitim vermeye başladılar bile. Hatta Fransa’da bir proje, bunun okul öncesi eğitim çağında da uygulaması için çalışmakta.

Türkiye'de Milli eğitim bakanlığı okullarda robotik ve kodlama derslerini müfredata koyma çalışmaları yapıyor. Bir çok özel okul da robotik ve bilgisayar kodlama derslerini kendi ders programlarında öğrencilerine sunmaya başladılar. Robotik uygulamalar donanımsal ekipmanlar gerektirdiği için pahalı bir yatırım gerektiriyor. Bu nedenle her özel okul kodlama dersi verse de gerçek anlamda robotik uygulama dersleri yapamıyor veya kısıtlı şekilde yaparak öğrencilerine sunma gayreti içindeler. Eğitim verdiğim kuruluşlarda öğrencilerin robotik uygulamalarını ve kodlama derslerini zevkle eğlenerek öğrendiklerini gözlemlemekteyim. Öğrenciler, bu teknolojik eğitimi okul dışında destek eğitim veren özel robotik uygulama ve kodlama kurslarında da öğrenebilirler.

Leila Gelas, Öğretmen:“Çocuklar için çekici çünkü onları televizyonlarda çizgi filmlerde görüyorlar. Bu bir oyuncak sonuçta. Kullandıkları birşey değil. Eğlendikleri, çekici bir oyuncak.”

Oyuncak robotlar çocuklar için pedagojik açıdan çok önemli.

GPS, cep telefonu, kendi kendine çalışabilen elektrikli süpürge ve benzeri ev eşyaları. Çocuklar artık bu eşyaların olduğu evlerde büyüyor.

Yassine Serhrouchni, Proje Yöneticisi, Generation Robots: “Bir robotu bir öğrenciyle tanıştıran öğretmenin çocuklara gün boyunca robotların çalışması ile ilgili söyleyecekleri çok önemli. Öğretmenler çocukların, robotların nasıl programlandığına dair düşünmelerini, bilgisayar bilimi ve matematik hakkında fikir edinmelerini sağlamalı.Robotlar pedagojik açıdan çok önemli.”

Enformasyon Teknolojileri alanındaki büyüyen talep bu alandaki bilimsel çalışmaları her geçen gün daha önemli kılıyor. Peki bugün öğrenilen bir programlama dili yarın eskiyorsa ne yapılmalı?

Yassine Serhrouchni:“Teknolojiler değişir ama arkasındaki temel ve mantık hep aynıdır. Bugün belirli bir programlama dili veya teknolojik veriyi orta okulda öğrenmek çok önemli değil. Ama programlama yolu ile yaklaşım tarzını ve problem çözme metodunu öğrenmek bir hayli önemli.”

Aşağıda sunduğumuz robotik uygulama ve kodlama derslerini teşvik amaçlı hazırlanmış video filmi izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaynak: http://tr.euronews.com/2015/09/03/avrupa-da-bilgisayar-programlama-dersleri-ilkogretim-mufredatina-giriyor/

Okul dışı Kodlama ve Robotik eğitimler için çeşitli kurumlarda Atölye çalışmaları bulunmaktadır.

Örneğin: Robotik Eğitim Akademisi

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page