SATRANÇ NEDİR ?
Satranç konusunda değişik şekilde tanımlamalar yapılmaktadır. Kimilerine göre sadece oyun, kimilerine göre sanatsal ve bilimsel ögeleri içinde barındıran bir etkinlik, kimilerine göre ise sportif bir faaliyettir.
Bizce satranç, genel olarak değerlendirildiğinde içinde birçok farklı ögeyi içeren ve bireylerin gelişiminde önemli bir yere sahip zihin aktivitesidir.
SATRANÇ,
iki kişi arasında oynanan ve zeka sınırlarını zorlayan gizemli bir oyundur.
Evet, gizemli bir oyun çünkü satranç oyununda her şeye oyuncu kendi bilgi ve becerisi yönünde karar vermek zorundadır. Her satranç oyunu aynı şekilde başlasa da yapılan belirli x hamlesinden sonra kontrolden çıkar ve farklı yönlere gider. İki oyuncunun beyinleri arasında müthiş bir mücadele vardır.
Evet, zeka sınırlarını zorlayan bir oyundur çünkü satranç oyununda yaş ve fiziksel özellikler oyunun gidişatını etkilemez. Satrançta temel eğitimini doğru şekilde almış ufak bir çocuk bile zorlanmadan bir yetişkine ve hatta bir satranç ustasına kafa tutabilir, onu yenebilir. Yapılması gereken sadece doğru bir şekilde zihinsel düşünme ve kendi becerilerini kullanmaktır. İşte satranç oyuncusuna keyif veren budur: "Tek başına mücade etmek, rakibe meydan okumak"
Oyun esnasında satranç tahtası başında yalnız ve tek başınasınız ama rakibiniz de yalnız. Demek ki şartlar eşit. Hakemin başlama işaretinden sonra onca insan arasında SİZ ve RAKİBİNİZ yalnız başına kalırsınız. Etrafınızdaki onlarca insana aldırış etmeden siz kendi oyununuza yoğunlaşmak zorundasınız. Artık önemli olan sadece siz ve rakibinizdir.
Satranç oynarken oyuncular en seri şekilde o andaki ve sonraki gelecek hamleleri çok katmanlı olarak düşünmesi ve hesaplaması gerekmektedir. Bu öylesine yapılabilecek kolay bir iş değildir. Beyninizin o an bir bilgisayar gibi çalışması gerekmektedir. Oyuncu, satranç tahtası üzerinde oluşan konuma göre birden fazla devam yolunu süratli ve doğru şekilde analiz etmek, hesabını yapmak ve en doğru şekilde karar vermek zorundadır.
Bu nedenle temel eğitimi doğru almış satranç oyuncuları hayatın her anında farklı boyutlarda düşünebilirler ve zorlu anlarda pes etmeyerek son ana kadar mücadeleye devam ederler. Çocuklarınızın elde edeceği bu kazanımlar bile satranç eğitimi almaya yeterli olabilir.
TURGAY ÜLKER
Akıl ve Zeka oyunları Eğitmeni
Satranç Antrenörü, Spor Koçu